Obitelji koje su iselile iz Hrvatske: Živimo bolji život, više nas cijene

2180
Foto: Privatan album

Hrvatska je u posljednjih 10 godina ostala bez gotovo 400.000 stanovnika, kako su pokazali prvi rezultati Popisa 2021. Osim što već dugi niz godina imamo više umrlih nego rođenih, najveći razlog ovolikog pada je iseljavanje.

Najveći pad broja stanovnika u odnosu na popis iz 2011. zabilježen je u ovih pet županija u postocima: Vukovarsko-srijemskoj (-19.54), Sisačko-moslavačkoj (-18.49), Brodsko-posavskoj (-17.53), Požeško-slavonskoj (- 7.45) i Virovitičko-podravskoj županiji (-16.71).

Index je razgovarao s dvije obitelji koje su iselile iz Hrvatske. Obje su iz Virovitičko-podravske županije koja je u top pet županija koje su ostale bez najvećeg broja stanovnika. Četveročlana obitelj iz Virovitice napustila je Hrvatsku 2016. godine, a kao mjesto za novi početak odabrali su Njemačku. Druga se obitelj na odlazak iz Virovitice odlučila prije tri godine, a preselila je u Švedsku.

I jedni i drugi ispričali su nam svoju priču, otkrili su što ih je ponukalo na odlazak iz Hrvatske, kakav im je život u novoj zemlji, a zaključak im je da su sad sretniji, da imaju kvalitetniji i bolji život nego što su ga imali u Hrvatskoj, piše Index.hr

Evo kakav je život četveročlane obitelji u Njemačkoj

Martina Rajnović u Njemačku je odselila 2016. godine sa suprugom i dvojicom sinova. Stariji je u trenu kad su se preselili u Njemačku imao pet i pol godina, a mlađi tek godinu i pol. Obitelj se u Njemačkoj proširila za još jednog člana – prije godinu dana u njihovu obitelj stigao je pas Yoshi, američka akita koja je postala obožavani član obitelji.

“Svi zajedno odselili smo u siječnju 2016. Preseljenje smo pripremali više od pola godine i uz pomoć prijateljice iz djetinjstva, stigli smo u Mönchengladbach. Prva dva tjedna smo živjeli u apartmanu dok nismo pronašli stan”, kazala nam je na početku razgovora Martina Rajnović.

Nakon što su dobili, kako navodi, njemačku adresu, prvo je suprug počeo raditi. Na odlazak su se, dodaje, odlučili zbog više razloga, iako su oboje bili zaposleni, radili su u državnim tvrtkama s ugovorom za stalno.

Razlozi za odlazak, jedan je bio presudan

“Odlučili smo otići jer je situacija bila sve nepodnošljivija što se tiče političke situacije, budućnosti naše djece, a na kraju nam je kao razlog za odlazak prevagnula suprugova dijagnoza, a koja je više-manje u Hrvatskoj nepoznata i ovdje je dobio bolju liječničku skrb”, istaknula je Martina Rajnović u razgovoru za Index.

U njemačkoj pokrajini gdje stanuju zakon je, kaže, takav da sva djeca koja do 30. rujna navršavaju 6 godina moraju u školu pa je tako isti zakon i njih obvezao. Stariji sin im je krenuo u školu čim su doselili u Njemačku.

“Iako bez znanja ijedne riječi njemačkog, stariji sin je odmah morao krenuti u školu. Srećom je znao čitati. Prvu godinu je išao na dodatnu nastavu njemačkog, a poslije nastave je imao boravak zvani Ogata, kako bi se više družio s djecom i savladao jezik. I vrlo brzo je u tome uspio”, ispričala nam je Martina.